İŞKUR Hem Meslek Hem de İş Sahibi Yapıyor.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş arayanlara sadece iş bulmakla kalmıyor, aynı zamanda ücretsiz meslek edindirme kursları ile mesleği olmayanları meslek sahibi de yapıyor. Hem de bu süreçte kursiyerlere aylık 2500 TL’ye varan maaş desteği ve iş kazası sağlık sigortası desteği de sağlıyor. Türkiye’nin her yerinde geçerli olan bu imkanlardan dilediğiniz zaman yararlanabilirsiniz.
İşkur Kurslarına Kimler Katılabilir?
Kursa katılacaklarda aranan ilk şart 15 yaş ve üzeri olmasıdır. Buna ek olarak kişi işsiz, öğrenci, engelli ya da hükümlü olabilir. Emekli vatandaşlar maalesef bu imkanlardan yararlanamıyor. Aynı şekilde Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olmanız gerekir. Kayıtlı değilseniz bile kolayca başvuru yapabilirsiniz.
İşkur Kurs Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kurslara kayıt olmak için birçok alternatif bulunmaktadır. Tabii ki bunların içinde en kolay ve pratik olanı İnternet üzerinden yapılan başvurudur. Dilerseniz size en yakın İşkur hizmet merkezi ya da özel istihdam bürolarına başvurarak da kayıt olabilirsiniz. Yazının devamında İnternet üzerinden başvuru yapmayı göreceğiz.
Kayıt Ol, Giriş Yap
Evet, arkadaşlar İşkur’un sağladığı eğitim ve iş bulma imkanlardan yararlanabilmek için kuruma kayıt olmak gerekiyor. Daha önce kayıt olduysanız tekrar başvuru gerekmez. Sizler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Henüz kayıt olmayan arkadaşlarımız için nasıl yapılacağını aktaracağım. İlk olarak aşağıda yer alan linke tıklayın. https://esube.iskur.gov.tr/
Bağlantıya tıkladığınızda aşağıda yer alan ekranı göreceksiniz. Kullandığınız cihaz bilgisayar, tablet ya da telefona göre görüntüde farklılık olabilir. Burada yapmamız gereken işlem İş Arayan kısmındaki Üye Ol butonuna tıklamak olacaktır.
Üye ol butona tıkladığınızda sizi Üyelik Sözleşmesinin yer aldığı bir sayfa karşılayacaktır. Kısa bir bilgilendirme metni ve altında Onaylıyorum butonu göreceksiniz. Onaylıyorum butonuna tıklayarak kayıt işlemi için devam ediyoruz.
Açılan başvuru formunda sizden istenen bilgileri eksiksiz olarak doldurunuz. Kaydınızı yaptıktan sonra bu sefer aynı bağlantıdan giriş yapabilirsiniz.
Online İşlemler Menüsüne Tıklayınız
Giriş yaptıktan sonra menüden online işlemler tıklıyoruz. Açılan seçeneklerden önce Kurslar / Programlar devamında ise Kurs/Program Bilgileri sekmesine tıklayarak kurs arama sayfasına ulaşıyoruz. Anlattığım işlemi bende bilgisayarda uygulayarak aşağıda ekran görüntüsünü ekledim.
Kurs Arama Aracı Nasıl Kullanılır?
Evet, arkadaşlar kurs arama sayfasına ulaştık, ilk bakışta karışık gibi gelse de oldukça gelişmiş filtreleme sistemi içerdiğini belirtmeliyim. Bu haliyle aradığımız eğitime kolayca ulaşabilirsiniz. Yazının devamında karşımıza çıkan menüler ve filtrelerin ne işe yaradığını aktaracağım.
Kurs Numarası: Burası çok önemli olmayıp, boş bırakabilirsiniz.
Kurs Yeri: Bu bölüm genelde Yurtiçi şeklinde seçili gelmektedir.
İl (Şehir) : Burada ise yaşadığımız ili / şehri seçmek gerekir. İlk aşamada Türkiye seçili olarak gelir. Buradan yaşadığınız şehri İstanbul, Ankara, İzmir, Konya nerede yaşıyorsanız listeden seçebilirsiniz. Seçim yapmamanız halinde Türkiye genelinde kursları listeleyecek ve kalabalık sonuç listesi ile zaman kaybı yaşayabilirsiniz.
Cinsiyet: Fark etmez şeklinde gelen bu seçeneği Erkek ya da Kadın olarak seçmeniz halinde size uygun kurslara daha kolay ulaşmanızı sağlarsınız. Çünkü bazı eğitimler sadece kadınlar ya da sadece erkeklere yöneliktir.
Başlangıç Tarihi: Bu aşamada incelemek istediğiniz kursun ne zaman başlangıç zamanını belirtebilirsiniz. Örnek 15 gün tatil yapıp kursa başlamak istiyorum derseniz tarihi 15 gün sonrasına ayarlayabilirsiniz. Ya da hiç müdahale etmeyerek tüm tarihleri görürsünüz.
Alt Yaş Sınırı: İŞKUR Kursları genelde 15 yaş üzerine uygun olmasına karşın bazı meslekler biraz daha yukarı yaşlar gerektiriyor. Burada bir alt yaş bilgisi girebilirsiniz. Bence boş bırakın.
Meslek: Bu aşamada sevdiğiniz bir meslekte eğitim almak isterseniz onu seçebilirsiniz. Bunun için ilgilendiğiniz meslek adının ilk 3 harfini yazmanız yeterlidir. Örnek kuaförlük kursu için Kua yazdığınızda Kuaförlük ile ilgili meslekler karşınıza gelecektir. Aynı şekilde Eczacı kursları ile ilgili meslekleri görmek için Ecz yazabilirsiniz. Ya da herhangi bir seçim yapmadan tüm meslekleri ve kursları görebilirsiniz.
İlçe: Bir önceki menüden il seçimi yaptığınızda ilçe kısmında o ile ait ilçeler liste halinde karşınıza gelir. Örnek ben Konya’nın Beyşehir ilçesinde yaşadığımız kabul edecek olursak şehir merkezine 100 km mesafe her gün Konya’ya gidip gelme imkânım olmayacaktır. Bu nedenle mutlaka yaşadığım ilçe ya da ulaşımı daha kolay olan Seydişehir, Hüyük gibi bir ilçeyi seçmeliyim. Ama İstanbul gibi iç içe olan ilçelerde ulaşım sıkıntısı da olmayacağı için ilçe kısmını seçim yapmadan bırakabilir. İstanbul’daki tüm kursları görürsünüz.
Kurs Türü: İşte şimdi en önemli yere geldik arkadaşlar burada doğru seçeneği işaretlemeniz gerekir. Yaklaşık 20 farklı kurs türü olup, Çalışanların Mesleki Eğitimi, Engelli, Hükümlü, Eski Hükümlü, KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik, MEK istihdam Garantili, İstihdam Garantisiz, Özel Politika, Umem projesi ve en önemlisi İEP yani İşbaşı Eğitim Programı kursları yer almaktadır. Evet, arkadaşlar bizden istenen bilgileri doldurduktan sonra artık Ara butonuna tıklayınız. Sayfanın alt kısmında bize uygun kurslar listelenecek olup, onlardan birini seçmek gerekir. Unutmayın bazen liste bir kaç sayfa olup, diğer sayfalara göz atmalısınız.
Kursları İncele / Başvuru Yap
Listedeki eğitimleri incelemek için listenin en solunda yer alan Kurs No yani kursun numarasına tıklamanız gerekir. Buraya tıkladığınızda başvuru ekranına ulaşmış olursunuz. Sayfada kurs için gerekli koşullar ve açıklamalar yer almaktadır. Sayfanın en üst kısmında yer alan BAŞVUR butonuna tıklayarak kayıt olabilirsiniz.
Başvur Butonu Çıkmıyor Ne Yapmalıyım?
Belirtildiği gibi kurs numarasına tıklıyorum ama açılan sayfanın üst kısmında görselde yer aldığı gibi BAŞVUR butonu çıkmıyor. Bu durumda sizin siteye giriş yapmadığınız anlamına gelir. Bu sorunu düzeltmek için lütfen kayıt olan, yada giriş yapınız. Yazının geri kalan kısmında kayıt olma ve giriş yapma konusunda bilgilere yer verildi.
İŞKUR Kurs Türleri Nelerdir?
Değerli arkadaşlar İŞKUR’DA birçok kurs türü olduğunu belirterek başlamak istiyorum. Örnek vermek gerekirse mesleki eğitim kursları, iş başı eğitim programı, girişimcilik, çalışanların mesleki eğitimi yanı sıra toplum yararına programlar gibi bir birinden ayrılmaktadır. Benim önerim öncelikle kısa adı İEP olan (İşbaşı Eğitim Programı) üzerinde durmalısınız. Çünkü diğerlerine göre daha fazla avantaj sağlıyor diyebilirim. Yazının devamında İEP hakkında detayları bulacaksınız.
İşbaşı Eğitim Programı
Evet, arkadaşlar yukarıda da belirttiğim gibi en avantajlı kurs türlerinden biri İEP yani işbaşı eğitim programı olduğunu belirtmiştim. Fakat üzülerek belirtmeliyim ki ilk zamanlar gösterilen özveri maalesef şimdilerde yok diyebilirim. İncelediğim bazı kaynaklar bu durumu devlete çok fazla yük getirmesine bağlıyor. Eskiden 6 ile 12 ay arası olan eğitimler şimdi 3 ile 9 ay arasında azaltıldı. Çalışma alanlarına göre farklılıklar belirlendi. Bu farklılıkların ne olduğunu, hangi meslekleri kapsadığını alt başlıklarda bulabilirsiniz.
İEP Nedir, Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Açılımı İşbaşı Eğitim Programı olarak geçmektedir. Mesleği iş yerinde çalışarak, uygulayarak öğreniyorsunuz. Bunun için günlük en az 5 an fazla 8 saat zaman ayırmanız gerekir. Haftanın 6 günü uygulanabilmektedir. 15 Yaş üzeri işsiz vatandaşlarımız yanı sıra öğrenciler yararlanabilmektedir.
Eğitimler 3-9 Ay Sürüyor
Evet, arkadaşlar yukarıda da belirttiğim gibi 12 aya çıkarılması planlanan kurslar aksine süre olarak kısaltıldı. Süreler meslek kolları ve iş alanlarına göre düzenlendi.
- İmalat ve Bilişim Sektörü 6 Ay
- Geleceğin Meslekleri 18-29 Yaşındakilere 9 Ay
- Diğerleri 3 Ay
Eğitim Boyunca Kazanç Fırsatı
Bu programdan yararlananlar günlük zaruri giderleri için ödeme alırlar. Ödemeler minimum 30,82₺ maksimum 75₺ olarak belirlenmiştir. Ücretler belirlenirken kişinin öğrenci ya da işsiz oluşuna bakılır. İşsiz arkadaşlarında işsizlik ödeneği alıp, almadığına bakılır. Bir diğer kıstas ise kişinin geleceğin mesleklerinden birinde olup, olmadığına bakılarak belirlenir. Peki, ben ne kadar alacağım? Diyenler için hemen ücretlerin neye göre belirlendiğini aşağıda yer alan listede görelim.
- Standart Ödeme 61,65₺
- Öğrenciler Günlük 46,23₺
- İşsizlik Maaşı Alanlar 30,82₺
- Geleceğin Meslekleri 85₺
Çocuklu Kadınlara Bakım Desteği
Bir diğer güzel yönü ise kadınları ilgilendiriyor. Zaruri giderler dışında 2-5 yaş arasında çocuğu olan kadınlara aylık 400₺ değerinde bakım, kreş desteği sağlanmaktadır.
İş Kazası, Meslek Hastalığı, Genel Sağlık Sigortası
Eğitim sürecinde kursiyerlere sağlanacak bir diğer olanak ise sigorta olmaktadır. Tabii ki bu sigorta emekliliğe katkı sağlamaz. İş kazaları, meslek hastalıkları ve genel sağlık sigortası olarak ayrılmaktadır.
Kurs Süresi Tamamlanınca Ne Olacak?
Mesleğinize göre 3-6 ya da 9 aylık eğitim süresi bitince işveren kursiyerlerin %50’sini işe almak zorundadır. Örnek 10 kursiyer varsa bunların 5 tanesini istihdam etme zorunluluğu bulunuyor. Tabii ki istihdam edeceği kişileri kendi seçebilir. Seçilen kişiler o firmada maaş + SSK + varsa diğer imkanlar dâhilinde çalışmaya devam ederler. Seçilmeyen arkadaşlar ise eğitim sonunda kendileri ya da İŞKUR tarafından iş bulunmaktadır.
İşkur Meslek Edindirme Kursları
Kurs türlerinden biride meslek edindirme üzerinedir. Burada herhangi bir istihdam garantisi yoktur. Yine günlük minimum 5 maksimum 8 saat olmak üzere haftalık 30-40 saat arasında sürmektedir. Eğitimler maksimum 160 gün sürmektedir. Bu eğitimlere katılan arkadaşlarımız günlük 25 ile 45 TL arasında (aylık) ödeme yapılır. Aynı şekilde 2-5 yaş arasında bakmakla yükümlü olduğu çocuğu olan annelere de 400 TL bakım desteği verilir. Tabii ki sağlık ve kaza sigortaları da karşılanır.
Evet, arkadaşlar İŞKUR kursları hakkında aktaracaklarımız şimdilik bu kadardır. Her ne kadar sürekli güncel tutmaya çalışsak bile bazen bilgiler güncelliğini yitirebiliyor. En güncel haline İŞKUR Resmi İnternet sitesi olan iskur.gov.tr’den ulaşabilirsiniz. Sormak istediğiniz sorular varsa aşağıda yer alan formu kullanarak bize iletebilirsiniz.